resepi upa pantu
Bahan-Bahan.
- Ayam setengah ekor. (lebih sedap kalau ada ayam kampung)
- Bwg Putih 3 ulas (di cincang)
- Cili besar 1 biji..(didadu).
- Halia 2 cm.(potong memanjang)
Cara- Cara Membuatnya.
1.Buang kulit umbut(upa pantu) dan potong kecil.
2.Rendam potongan upa dlm air,
3.Sementara menyediakan bhn memasak yg lain.
4.Panaskan minyak dlm kuali dan masukkkan bwg merah dan bwg putih
5.Kemudian masukkan cili , halia dan ayam.
6.Masukkan air .
7.Kemudian masukkan upa pantu ke dalam periuk dan tutup periuk.
8.Tunggu upa pantu jadi lembut baru masukkan garam dan perasa secukup rasa serta sedikit lada sarawak.
9.Dah Siap dan hidangkan..
No comments:
Post a Comment