Search This Blog

Wednesday, November 2, 2016

resepi upa pantu

Bahan-Bahan.

  • upa pantu satu pucuk.
  • Ayam setengah ekor. (lebih sedap kalau ada ayam kampung)
  • Bwg merah 1 biji , 
  • Bwg Putih 3 ulas (di cincang)
  • Cili besar 1 biji..(didadu).
  • Halia 2 cm.(potong memanjang)
  • Garam dan perasa.
  • Air  secukupnya.
  • Minyak Masak.



Cara- Cara Membuatnya.
1.Buang kulit umbut(upa pantu) dan potong kecil.

2.Rendam potongan upa dlm air,

3.Sementara menyediakan bhn memasak yg lain.

4.Panaskan minyak dlm kuali dan masukkkan bwg merah dan bwg putih 

5.Kemudian masukkan cili , halia dan ayam.

6.Masukkan air .

7.Kemudian masukkan upa pantu ke dalam periuk dan tutup periuk.

8.Tunggu upa pantu jadi lembut baru masukkan garam dan perasa secukup rasa serta sedikit lada sarawak.

9.Dah Siap dan hidangkan..

Image result for upa pantu

No comments:

Post a Comment